KUCHNIA POLSKA WCZORAJ I DZIŚ - 2016

VIII Ogólnopolski Konkurs Kulinarny "Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś"

rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku

na podzamczu Hotelu *** Zamek w Pułtusku-Dom Polonii

Patronat honorowy nad Konkursem objął Henryk Kowalczyk - Minister-Członek Rady Ministrów Przewodniczący Komitetu Stałego Rady Ministrów

 

Patronat merytoryczny nad Konkursem objął Krzysztof Jurgiel - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Patronat medialny nad Konkursem objęła TV3 Warszawa.

Konkurs skierowany jest do kucharzy profesjonalnych oraz uczniów szkół gastronomicznych.

Celem konkursu kulinarnego jest:

  -  Propagowanie polskiej sztuki kulinarnej

  -  Łączenie kulinarnych tradycji ze współczesnością

  -  Promowanie producentów polskiej żywności

Zwycięzcy Konkursu – w kategorii profesjonaliści – otrzymają nominację do Półfinału Kulinarnego Pucharu Polski 2016.

Organizatorem Konkursu jest Stefan Birek Szef Kuchni Hotelu Lord.

Współorganizatorem: Hotel - Zamek w Pułtusku, Stowarzyszenie "Wspólnota Polska" Dom Polonii, przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

W rywalizacji o puchar „Złotej Korony” dla najlepszego dania Kuchni Polskiej udział wezmą dwuosobowe ekipy kucharskie.

Odprawa drużyn zakwalifikowanych do Konkursu odbędzie się w dniu 27 maja 2016 roku.

Rywalizacja konkursowa odbędzie się w dniu 28 maja 2016 roku  na podzamczu Hotelu ***  Zamek w Pułtusku - Dom Polonii.

Rozgrywana będzie w dwóch kategoriach:

  -  KUCHARZE  PROFESJONALNI

  -  UCZNIOWIE  SZKÓŁ  GASTRONOMICZNYCH

Produkty  obowiązkowe  do  użycia  w  rywalizacji  konkursowej

PRZEKĄSKA

(6 porcji)

DANIE GŁÓWNE

(6 porcji)

- Węgorz świeży (patroszony ze skórą)

- Jabłka polskie czerwone (malinówka)

- Karczek jagnięcy (bez kości)

- Śliwka węgierka (bez pestki)

Organizator Konkursu (po wcześniejszym zgłoszeniu przez uczestników Konkursu listy zapotrzebowania produktów, nie później niż do dnia 23 maja 2016 roku) zabezpieczy produkty obowiązkowe tj.:

   - Węgorz świeży (patroszony ze skórą) - Firma Menos - ok. 800 g (1 szt.)
   - Jabłka polskie czerwone (malinówka) - ok. 500 g
   - Karczek jagnięcy (bez kości) - Firma Janex - ok. 800 g
   - Śliwka węgierka (bez pestki) - Firma Oerlemans - ok. 500 g
 

Powyższe produkty będą do pobrania po odprawie – 27 maja 2016 r. - celem przygotowania do Konkursu.

Pozostałe produkty niezbędne do przygotowania dań konkursowych każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą)

 
 

Zgłoszenia Konkursowe należy przesyłać drogą elektroniczną do dnia 16 maja 2016 roku na adres: szczygielski.piotr@interia.pl  i/lub  s.birek@hotellord.com.pl

Lista uczestników zakwalifikowanych do udziału w Konkursu zamieszczona będzie na stronach internetowych do dnia 20 maja 2016 roku. Zakwalifikowane ekipy kucharskie zobowiązane są do potwierdzenia udziału w Konkursie.

 
 

Organizator na każdym stanowisku Konkursowym zapewniają wyposażenie:

Firma RM GASTRO

-

  piec konwekcyjno-parowy

1 szt./na stanowisko

-

  grill gazowy

1 szt./na stanowisko

-

  kuchenkę indukcyjną jednopłytową (jednostrefową)

2 szt./na stanowisko

-

  stół roboczy ze zlewem

1 szt./na stanowisko

-

  stół prezentacyjny

1 szt./na stanowisko

Firma STALGAST

-

  pakowarka próżniowa

1 szt./na 2 stanowiska

-

  cyrkulator sous vide

1 szt./na stanowisko

Niezbędny sprzęt potrzebny do przygotowania dań konkursowych, garnki i patelnie (przystosowane do kuchenek indukcyjnych), drobny sprzęt kuchenny, itp., każda z ekip zabezpiecza we własnym zakresie (przywozi ze sobą).

Tu  znajdziesz

Regulamin  Konkursu

Arkusz  zgłoszeniowy  do  Konkursu

 
News
OFERTA
New Page 1
Gastromaniak dnia 15 styczeń 2015 23:53:17 · Drukuj
 

Publikowanie , kopiowanie  lub/i  modyfikowanie  zawartości  strony  lub  jej  części  bez  zgody  administratora  portalu  jest  prawnie  zabronione .


303,774 Unikalnych wizyt

Powered by PHP-Fusion copyright © 2003-2006 by Nick Jones.
Released as free software under the terms of the GNU/GPL license.
 

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie